مرکز آموزشی درمانی آنکولوژی امیر
تغذیه مفید در فصل گرم تابستان
.
در فصل تابستان، سفرههای غذای ما تغییر زیادی میکند. برای مثال، بیشتر ما به دنبال طرز تهیه غذای خنک برای تابستان میرویم و از غذاهای سنگین دوری میکنیم. علت این امر آن است که متابولیسم موادغذایی باعث افزایش دمای بدن ما میشود. یعنی هرچه غذاهایی که در فصل تابستان میخوریم کالری بیشتری داشته باشد، دمای بدن بالاتر میرود. به همین دلیل غذاهای مفید در تابستان سبک، خنککننده و کم کالری هستند.
صبحانه مناسب تابستان
مواد غذایی لازم برای یک صبحانه مناسب فصل تابستان ممکن است همین الان در یخچال شما باشد. نان و پنیر و خیار و گوجه یکی از مناسبترین گزینهها در صبحانه مناسب تابستان است که افراد بسیاری از خوردن آن لذت میبرند. اگر مقداری پیازچه کنار گوجه و خیار بگذارید، این صبحانه مناسب تابستان خوشمزهتر و مناسبتر هم خواهد بود. همچنین، اضافه کردن نعناع خشک نیز ارزش غذایی این صبحانه مناسب فصل تابستان را افزایش میدهد.
غذاهای مفید در تابستان برای نهار
طرز تهیه غذای خنک برای تابستان و وعده نهار طرفداران زیادی دارد. مطمئنا هیچ چیز به اندازه یک طرز تهیه غذای خنک برای تابستان در ساعات اوج گرما افراد را سرحال نمیکند. آبدوغ خیار یک غذای اصیل و مقوی است که در فصل گرما بیشتر از هر زمان دیگری سرو میشود. شما میتوانید با اضافه کردن مغز گردو، کشمش، سبزیهای معطر، ماست پرچرب و خامه این طرز تهیه غذای خنک برای تابستان را ارتقا دهید.
علاوه بر آبدوخ خیار به عنوان یک خوراکی مناسب فصل تابستان، انواع سالادهای سبزیجات، مرغ و ماهی گریل شده و... با سسهای متنوع نیز از غذاهای مفید در تابستان برای نهار هستند. لازم به ذکر است که این گزینهها از غذاهای مناسب تابستان برای کودکان نیز به شمار میآیند.
شام سبک تابستانی
به انتهای روز و زمان شام میرسیم. با کمی جستجو به راحتی میتوانیم لیست بلندی از غذاهای سنتی تابستانی و غذای نونی تابستانه ایرانی مانند نان و کاهو سنکجبین پیدا کنیم. از میان این گزینهها، تعدادی آش مناسب فصل تابستان را توصیه میکنیم؛ برای مثال آشهای تهیه شده با آلو بخارا، انار، آب انار، رب انار و همچنین آشهای خنک مانند آش سماق، آش دوغ، آش گشنیز، آش گوجه، آش جو و غیره. انواع آش مناسب فصل تابستان هم ارزش غذایی مناسبی دارند، و هم به عنوان یک شام سبک تابستانی به شما احساس سنگین و گرما نمیدهند.
میوهها و سبزیجات مناسب فصل تابستان
به قسمت هیجانانگیز و رنگارنگ غذاهای مفید در تابستان میرسیم. در ادامه بهترین میوهها برای این فصل گرم را معرفی میکنیم:
- خربزه و هندوانه از خنکترین میوههای فصل برای گذراندن ماههای گرم تابستان هستند. انرژی موجود در این میوهها کم است، اما حجم بالای آب موجود در آنها میتواند آب از دست رفته بدن را جبران کند. هندوانه، خربزه، طالبی و گرمک مقادیر بالایی آنتی اکسیدان دارند و به کاهش رادیکالهای آزاد بدن کمک میکنند.
- انواع مرکبات (پرتقال، گریپ فروت، لیمو ترش) یکی از اصلیترین غذاهای مفید در تابستان هستند. این میوهها دارای طبع سرد، مقادیر بالایی آنتی اکسیدان، ویتامین C و فیبر هستند؛ و خطر ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی را نیز کاهش میدهند. شما میتوانید آب مرکبات تازه را مصرف، یا از آنها برای تهیه سالاد میوه، انواع سس سالاد، آبمیوهها و... تازه استفاده کنید.
- خیار نیز یک خوراکی مناسب فصل تابستان است که مانند هندوانه بیشتر از 95 درصد آب دارد. خیار به دلیل طبیعت و مزاج سرد خود، به عنوان یکی از بهترین میوهها و غذاهای مفید در تابستان در نظر گرفته می شود. خیار با خواص ضد التهابی خود میتواند به کاهش التهاب بدن کمک کند.
- گوجه فرنگی در انواع غذاهای مفید در تابستان، از صبحانه مناسب فصل تابستان تا شام سبک تابستانی نقش پررنگی دارد. گوجه فرنگی دارای طبیعت و مزاج سرد بوده و به دلیل مقادیر بالای فلاونوئیدها و سایر مواد شیمیاییای که دارد، خطر ابتلا به سرطان را نیز کاهش میدهد.
- سبزیجات با برگ سبز هم از انواع خوراکی مناسب فصل تابستان هستند. اصولا تصور غذاهای مفید در تابستان، از میانوعدهها گرفته تا صبحانه مناسب تابستان و نهار و شام سبک تابستانی، بدون سبزیجات ممکن نیست. سبزیجات با برگهای سبز مانند کرفس، اسفناج، کاهو و... دارای مقادیر زیادی آب هستند که در تابستان به خوبی آب مورد نیاز بدن را تامین میکنند.
حتما سعی کنید در فصل گرما نوشیدنیهایی مانند شربت آب لیمو، خاکشیر، سکنجبین، عرق کاسنی، و همچنین شیر کم چرب، دوغ و سایر آب میوههای طبیعی را در رژیم روزانه خود جای دهید. در کنار غذاهای مفید در تابستان، این نوشیدنیها با طبع سردی که دارند باعث فعالیت غدد عرق و گشادی عروق در سطح پوست شده و بدن را خنک میکنند.
آب یخ و تگری گزینه وسوسهکنندهای در گرمای تابستان است؛ که البته جایی در میان انواع خوراکی مناسب فصل تابستان ندارد. باید بدانید که نوشیدنیهای خیلی خنک به بدن شوک وارد میکنند و ناگهان دمای آن را پایین میآورند. به همبن دلیل، بدن خیلی زود وارد عمل شده و تلاش میکند دمای خود را به حد تعادل برساند. در نتیجه بیشتر گرمتان خواهد شد.
مصرف نوشابههای گازدار و نوشیدنیهایی مانند قهوه نیز در تابستان کمتر پیشنهاد میشود، زیرا کافئین موجود در آنها نیاز بدن به مایعات را بیشتر میکند. از بین نوشیدنیهای کافئیندار، چای به دلیل طبع سرد و ایجاد خنکی در بدن گزینه مناسبی است.
غذاهای مناسب تابستان در طب سنتی
اگر به دنبال غذاهای مناسب تابستان در طب سنتی هستید، توصیههای زیر را به خاطر داشته باشید:
- مواد غذایی خام و خنک مصرف کنید و غذاهای غلیظ و دیر هضم نخورید.
- از خوراکیهایی با طبع سرد و تر استفاده کنید و از خوردن مواد غذایی گرم و خشک بپرهیزید.
- آب یخ نخورید و نوشیدنیهایی مانند شربت انار، شربت غوره، شربت ریواس، شربت خاکشی، شربت عناب، شربت زرشک و... استفاده کنید.
- از مصرف گوشتهای گرم مانند گوشت شتر و گوشتهای غلیظ مانند گاو پرهیز کرده، و گوشت خروس و بزغاله استفاده کنید. همچنین میتوانید گوشت گوسفند را با ادویههای مناسبی مانند گرد غوره، سماق یا پودر تخم گشنیز آماده کنید.
نظر دهید